Cat de important este sportul pentru organismul nostru?

Ei bine, asta depinde. Depinde cat de bine intelegem sportul.

Ca sa fac o paralela, organismul nostru fara sport functioneaza ca o masina in doua bujii. Oricat incerci sa porneasca masina mai repede si sa traga mai bine, ea nu va functiona niciodata ca una care are toate bujiile, si e normal, nici nu te poti astepta sa functioneze la fel. Asa e si cu organismul nostru, fara sport functioneaza ca o masina in doua bujii si oricat incercam sa tragem de el, nu poate.
Sportul, in schimb, ajuta organismul din toate punctele de vedere.
Sunt sigura ca toti ne dam seama cand o persoana este sportiva sau nu, dar ce observam, la ce ne uitam de fapt, ce e diferit la persoanele sportive, ce au ele in plus?

Eu am gasit cateva lucruri:

1. Fericirea
O persoana sportiva este mult mai fericita. De ce? Studiile spun ca activitatea fizica produce, in organism, o serie de hormoni care au ca si efect sentimentul de fericire. Serotonina si dopamina sunt hormonii care au cel mai mare efect in cazul sentimentului de fericire, serotonina fiind cea care accentueaza sentimentele pozitive si inlatura depresia si senzatia de anxietate.

2. Sanatatea
Nu mai este un secret faptul ca pesoanele care fac sport sunt cu mult mai sanatoase decat cele care au un stil de viata sedentar. Sanatatea este in stransa legatura cu arderile care se produc in corpul nostru, iar atunci cand facem sport arderile sunt cu mult marite.

3. Echilibrul
Aici ma refer la echilibrul corporal. Se observa cu ochiul liber cand o persoana are un corp
proportional, un corp armonios. Cum credeti ca se ajunge la un corp armonios fara putin sport?

4. Rezistenta
O persoana activa este mai rezistenta din toate punctele de vedere. Evident ca fizic are o rezistenta mai mare decat
o persoana sedentara, insa s-a dovedit faptul ca sportivii sunt mai rezistenti si psihic. Ei pot trece mult mai usor peste orice impas, peste orice problema, deoarece isi elibereaza mintea prin sport si in plus de asta au o gandire pozitiva datorata tocmai hormonilor de care va spuneam mai sus.

5. Energia
Si din punct de vedere energetic persoanele sportive sunt mai eficiente. Ai trait senzatia aceea dupa ce dormi f mult sa simti ca iti e si mai somn? Exact asa sunt si sportivii, cu cat fac mai multa miscare cu atat au mai multa energie.

Dupa toate aceste beneficii, tu cum vrei sa te vada ceilalti, o persoana fericita, plina de viata si energie sau o persoana fada care doarme si se uita la televizor toata ziua?

Comments

comments