La cursul de vorbit in public pe care l-am urmat , trainerul, Calin Iepure m-a invatat ca sunt trei speech-uri

  • cel pe care l-ai pregatit de acasa
  • cel pe care il susti
  • cel pe care ai fi vrut sa il susti

Acum imi dau seama ca asa este si viata.

   1.Viata pentru care te pregatesti
Prima, este viata pentru care te pregatesc parintii, profesorii si in cele din urma te pregatesti si sigur/a. Cresti intr-o familie care iti influenteaza gandirea si actiunile. Esti pregatit/a sa urmezi o scoala aleasa de parinti intr-un domeniu care, cred ei, ca iti aduce multi bani, esti pretatit/a sa lucrezi in domeniu, sa te casatoresti, sa faci copii, sa mergi in concediu la mare ca daca nu e la mare nu e concediu, sa lucrezi, sa lucrezi, sa lucrezi, sa iesi la pensie, sa cumperi medicamente si sa mori ca doar toti suntem datori cu moartea. E clar, esti pregatit/a sa incepi, doar ca apare a doua categorie de viata.

   2.Viata pe care o traiesti
Ei bine, viata asta vine si iti strica pregatirile. Tu erai pregatit/a pentru prima catgorie de viata si vine “asta” care e total diferita. Ea vine sa codimenteze totul astfel incat sa nu mai poti “manca” asa cum credeai si acum trebuie sa  te opresti sa mai “iei o gura de apa”. Aici planurile se schimba, nu iti place domeniul ales de parinti, nu iti place jobul, esti intr-o continua cautare de ceva mai bun, nici casatoria nu vine cand ai planuit-o, nici copii, pff… trebuie sa aplici tot felul de artificii pentru a te adapta, pentru a te dezvolta si pentru a face lucrurile cum crezi ca e mai bine. Pana la urma ajungi la acelasi final doar ca incepi sa te gandesti la ultima categorie de viata…

   3.Viata pe care ai fi vrut sa o traiesti
Asta este viata care merita traita! Aici iti practici pasiunile, aici iubesti cu adevarat, aici esti cu adevarat fericit/a. Asta este viata in care te bucuri de natura, de lucrurile marunte, de un zambet, de o imbratisare, de o privire, de o mangaiere, de o vorba buna, de o incurajare, de o sustinere. Aici daruiesti celorlalti tot ce e mai frumos in tine. Si ghici ce, aici nici nu te mai gandesti la bani, aici totul este despre trairi, experiente, sentimente, locuri vizitate, lacrimi de fericire, recunostinta si iubire.

Cred ca e momentul sa trecem la ultima viata, hai sa nu mai asteptam finalul ca sa ne gandim la ea, hai sa o aducem mai repede in viata noastra, hai sa ii acordam o importanta mai mare.

Viata e frumoasa!
Viata merita traita!
Viata merita calatorita!
Viata merita iubita!

Comments

comments