Maria Magdalena
Maria Magdalena este, dincolo de vremuri, o figura controversata, fiind numita în multe feluri de-a lungul miilor de ani : Apostolul apostolilor, fondatoarea crestinismului, prostituata, ucenica lui Iisus, soție și martora la Invierea lui Iisus. Dar cine a fost ea? Se presupune ca numele ii deriva din Magdala, orașul ei natal, un sat de pe malul Mării Galileii cunoscut pentru pescuit. In Biblie, în Evanghelia după Luca este menționată ca fiind prima femeie vindecata, Iisus scotand din ea sapte demoni. Şapte este numarul perfectiunii divine sau al desavarşirii, şapte sunt şi Sfintele Taine, sunt şi şapte daruri ale înţelepciunii, şapte zile ale săptămânii, șapte păcate capitale, șapte virtuți, șapte culori ale curcubeului etc. Însuși acest număr a ridicat alte multe întrebări și a creat controverse.După aceasta exorcizare/vindecare Maria Magdalena l-a urmat pe Iisus devenind unul dintre cei mai devotați ucenici. Mărturisire stau Evangheliile după Marcu și Ioan care ne-o arata ca a stat lângă Crucea lui Isus (Marcu 15:40-41), că a fost la mormântul lui Isus (Marcu 15:47), iar în dimineața Paștilor ca s-a dus la mormânt cu celelalte femei (Marcu 16:1-8). Domnul înviat i s-a arătat mai întâi ei și a trimis-o să ducă vestea Învierii ucenicilor (Marcu 16:9, In. 20:14-18). Astfel Maria Magdalena a devenit o figura importanta în creștinism, fiind una dintre femeile care a rămas langa Iisus, pe Golgota, la răstignire și prima care l-a văzut pe Iisus după Înviere.Toate cele patru Evanghelii o numesc în mod explicit ca fiind prezentă la mormânt, iar în Ioan ea este primul martor al învierii lui Isus. Aceasta – nu pocăința, nu vindecarea de cei șapte demoni, nu renunțarea sexuală – este cea mai puternica relatare despre ea.
Eticheta de „prostituată” s-a lipit de secole, de când Papa Grigorie I a declarat-o pentru prima dată „femeie păcătoasă” în anul 591. Începând cu acea declarație, în Occident s-a presupus ca Maria Magdalena este aceeași persoană cu păcătoasa care i-a spălat picioarele lui Iisus (Luca 7:36-50) și cu sora Martei și a lui Lazăr (Luca 10:18-50; In. 12:1-8), dar Biblia susține că Mariiile respective proveneau din orașe diferite, deci nu puteau fi aceeași persoană. În 1969, Biserica Catolica a retractat zvonul că Maria Magdalena ar fi fost o prostituată pentru ca nicaieri in Biblie nu se sustine ca ea este una și aceeasi cu prostituata care a uns cu mir picioarele lui Isus. Exista cateva scrieri crestine timpurii și cateva Evanghelii Gnostice descoperite care povestesc despre o presupusa relație dintre Iisus și Maria Magdalena, ceea ce a dus la mituri, povesti și ecranizări numeroase.Romanul lui Dan Brown “Codul lui Da Vinci” a avut un mare succes pentru ca a reînviat o teorie veche și populară conform căreia Maria Magdalena era de fapt soția lui Isus. O alta trilogie care aprinde imaginația cititorilor și povestește despre o presupusa linie de descendenți ai lui Iisus și ai Mariei Magdalena este cea al scriitoarei Kathleen McGovan care cuprinde romanele “Cea Așteptată”, “Cartea Iubirii” și “Printul Poet”.Conform unor scrieri găsite se vehiculeaza teoria ca Maria Magdalena, impreuna cu alți discipoli ar fi fugit de persecutiile din Palestina, dupa Invierea lui Iisus, navigand cu bărcile pe Marea Mediterana pana în Franța. Acolo, Maria Magdalena și-ar fi început evanghelizarea, retrăgându-se la sfârșitul vieții în peștera “ La Sainte Baume” din împrejurimile Marsiliei, unde a rămas timp de 30 de ani. Se mai spune ca, la ora morții sale, îngerii au venit și au dus-o în catedrala din orașul Aix-en-Provence, unde i s-a făcut slujba de înmormântare.
Foarte mulți pictori s-au inspirat din tema penitenței ei îndelungate Titian, Caravaggio, El Greco, Hendrick ter Brugghen, Nicolas Régnier, Pompeo Batoni, Ferdinand de Braekeleer, Francesco Furini, Georges de La Tour, Guido Cagnacci.Potrivit lui Robert Kiely: „ Nicio figură din Panteonul creștin în afară de Iisus, Fecioara Maria și Ioan Botezatorul nu au inspirat, provocat sau confundat mai mult imaginația pictorilor decât Magdalena ”. Maria Magdalena are o iconografie foarte frumos definita în arta crestina medievala, fiind figura feminina cea mai frecvent reprezentata dupa Fecioara Maria. De cele mai multe ori este înfățișată îndurerată, cu aureola de sfântă, îmbrăcată în roșu aprins.
Dincolo de religii și arta, Maria Magdalena rămâne un cult, fiind cea mai obsesiv venerata dintre sfinți, devenind intruchiparea devotamentului creștin și aducand în atentie importanta și devotamentul femeilor. Intr-o lume creștină condusă de bărbați, Maria Magdalena reaseaza femeia la loc de cinste, fiind aleasa de către Iisus, dintre toți ucenicii săi, sa i se arate după Înviere. Maria Magdalena este dincolo de tot și toate o dovada puternica de credință în Dumnezeu, de puritate și devotament.
Scris cu ❤️ de Dumitrita Rosca