Puterea sunetelorDaca noi am accepta ca sunetul este vibratie si am sti ca aceasta vibratie ne atinge orice parte din fiinta noastra fizica, atunci am intelege ca sunetul este auzit nu numai prin urechile noastre, ci si prin fiecare celula al corpului nostru..Sunetul intra in ecuatia vindecarii prin diferite directii: poate modifica functiile celulelor prin efecte energetice; poate antrena sistemele biologice pentru a functiona mai homeostatic; poate calma mintea si apoi corpul; poate avea efecte emotionale, care pot influenta neurotransmitatorii si neuropeptidele care, la randul lor, vor ajuta la reglarea sistemului imunitar – vindecatorul interior”.  Mitchell Gaynor, doctor oncologist- Colegiul Medical Weill New York.
Sunetele pot încânta și irita, calma și înspăimântă, răni și vindeca. Folosite ca instrumente de vindecare, sunetele curata, vindeca si purifica bland corpul fizic, corpul psihic și pe cel emotional. Sunetul este vibrație, este energie. Fiecare dintre noi are propria voce, propria frecventa sonora iar fiecare cuvânt sau gând reprezintă o unda de armonie sau disonanta. Este important sa învățăm cum sa folosim cuvintele, ce muzica sa ascultam, ce sunete sa emitem pentru a avea armonie interioară. Cântând, accentuând sunetele sau vibrând mantre, accentuam la nivel subtil și profund o stare interioară de bine.Vocea, cuvântul reprezinta  instrumente puternice de manifestare și vindecare. În afara ca ne ajuta sa spunem povesti grozave, sa împărtășim ceea ce credem și ce știm, ne definesc și ca ființe umane. “Cuvântul este puterea mea” spune o mantra puternica pe care o putem folosi pentru a fi și a rămâne în adevăr.Când îți folosești vocea, există un flux de energie care trece prin corpul tău. De multe ori, rămânând conectați doar cu mintea și nu și cu inima, vocea rămâne blocată în cap și la fel și energia. Este important sa vorbim din inima pentru a aduce alinare, bucurie și vindecare.Cantatul este folosit pentru a trata probleme neurologice, inclusiv bâlbâiala, boala Parkinson, leziunile cerebrale dobândite și chiar autismul. Cântând putem stabili căi neuronale alternative care îmbunătățesc neuroplasticitatea generală a creierului. Redarea muzicii, în general, s-a dovedit că are efecte globale asupra creierului, cum ar fi creșterea funcției cognitive și îmbunătățirea memoriei. Cântatul în grup reduce nivelul de cortizol și are un impact pozitiv asupra stării noastre de spirit.
„Cercetarile au aratat ca muzica are un efect asupra digestiei, secretiei interne, circulatiei sangvine, nutritiei si respiratiei... Muzica actioneaza asupra organismului in doua moduri diferite: efect direct, de exemplu, influența sunetului asupra celulelor și organelor și indirect prin impactul asupra emoțiilor, care, la rândul lor, afectează multe procese din corpul uman.” David Thame
Inca din Antichitate se stia despre puterea sunetului ca forma de vindecare. Pitagora considera ca muzica este o forma de purificare a sufletului și ca are același efect pe care medicamentele le au asupra corpului. In India sunetele s-au folosit intotdeauna pentru a armoniza mintea cu sufletul și cu trupul, prin intonarea unor mantre. Indienii spun ca  omul poate obtine controlul asupra tuturor manifestarilor naturii, prin utilizarea anumitor mantras sau intonatii. Brahma, Vishnu si Shiva – Trinitatea Eterna – au fost primii muzicieni. Scopul profund al muzicienilor indieni din vechime a fost sa uneasca interpretul cu Cantecul Cosmic care poate fi auzit prin “trezirea” chakrelor. Cuvantul sanscrit pentru muzician este bhagavathar ,”cel care canta slava lui Dumnezeu.”Cateva sunete care vindeca anumite parti ale corpului: Eemm - ochii, Ma - inima, Sssss - plămânii și intestinul gros, Shhh - ficatul și intestinul subțire.
Clopotele și gongurile sunt și ele cunoscute ca sunt unele dintre cele mai vechi instrumente de vindecare. Sunetele lor călătoresc de la urechea externa prin corp, impactand nervul vag care influențează mai departe ritmul respirației, bătăile inimii, activitatea creierului, rinichilor, ficatului. Astfel, se obține o stare profunda de pace, de liniște și armonie interioară, echilibrând corpul fizic, emoțional și spiritual. Geofizicianul P. Kiriyenko a studiat un timp îndelungat efectele clopotelor bisericii ajungând la concluzia ca sunetul clopotelor este un generator de energie care emite un număr mare de unde ultrasonice care pătrund în structura interna a corpului uman întărind sistemul imunitar. El a observat și ca vibratia produsă de clopote curata spațiul înconjurător de microbi, sterilizând aerul. Acest efect l-au studiat și japonezii, punand diverse tipuri de viruși într-un pahar cu apa aflat sub un clopot. Conform studiilor publicate, 90% dintre viruși au murit după sunet. Explicația cercetătorilor este ca sunetul impacteaza apa determinând modificări la nivel celular și în corpul uman.Andrey Gnezdilov, fondatorul primului ospiciu rusesc, a studiat efectele pe care clopotele manastirilor le aveau în antichitate și a testat aceste sunete pe pacientii sai din sectia de oncologie. Fiecare pacient era îndrumat sa isi găsească propriul ritm și ton. Rezultatul a fost uimitor - la o treime dintre oameni a dispărut sindromul de durere, pe care nici măcar analgezicele nu l-au putut elimina, într-o altă treime durerea s-a diminuat atât de mult încât au adormit ușor. El spune ca fiecare om știe intuitiv care este frecventa sa și astfel se poate conecta prin sunet la o conștiință superioara, deschizând calea sufletului către Dumnezeu.„Putem  asculta muzica plenitudinii. Avand in vedere ca exista multe modalitati de citire a simptomelor bolii, vindecarea holistica prin sunet lucreaza diferit decat ceea ce stiati. Ceea ce face este ca se apropie de corp ca si cum ar fi complet si intreg, apoi umple organismul cu vibratii care pun accentul pe integritate si rezonanta si oricare ar fi problema, sunetul va pleca spre acel loc care are nevoie de el. Corpul va pune sunetul in celule care isi vor recapata potentialul care rezoneaza cu vindecarea” maestrul în gonguri, Dan Conreaux.

Sa alegem sa folosim cuvintele înțelept, în adevăr și sa ne cântăm zilnic cantecul inimii cu vocea sau cu orice instrument avem la îndemână!

Scris cu ❤️ de Dumitrita Rosca